Svenska märken att hålla koll på

oktober 21, 2016 Beverly Cummerata 0 Comments

Sverige har producerat mycket intressant i smyckesväg. Linjerna är ofta raka och rena och smyckena tillverkade i enkla material men med talande motiv. Silver används i hög grad och vita stenar samt alltmer naturmaterial som läder, rep och textilier. Många av de stora tillverkarna har lyckats förmedla vissa ikoniska verk, men det finns också otroligt talangfulla nya designers som gör mycket intressanta stycken.

Smyckesdesignens svenska

Smyckesdesignens svenska drottning

De flesta känner till Evfa Attling som förmodligen är Sveriges ledande designer och vars utbud täcker såväl förlovningsringar och vigselringar som halsband, armband, örhängen, klockor och mycket mer. Prisklassen är något högre och anses vara en mycket värdefull kärleksgåva. Attling arbetar mycket med berlockdesigner och graverade budskap, vilket gör att hennes smycken verkligen sticker ut!

Dansk lyx i över ett sekel

Georg Jensen är ett danskt företag vars smycken uppskattas av många. Märket tillhör den övre prisklassen och filosofin bakom är att smälta samman upplevelsen av såväl funktion som skönhet. På detta sätt ska produkterna passa alla målgrupper. Även broscher, bordssilver och klockor tillverkades utöver vanliga smycken och stycken från någon av Jensens kollektioner är alltid väldigt populärt och värdefullt.

Snö of Sweden

Ytterligare ett märke är Snö of Sweden, som ligger i den mer bekväma prisklassen, och vars smycken är baserad på pärlor och klar kristall. Man använder sig utav vackra pastellfärger och ovanliga material som läder och kedjor vilket gör verken till perfekta gå-bort-presenter eller gåvor till en vän.

Utmanare av den svenska enkelheten

Det finns även många andra välkända, mer vågade märken i Sverige så som Pilgrim eller Pandora. Dessa märkens kollektioner tilltalar ofta de något yngre generationerna. I Pilgrims utbud ingår bland annat klockor, hängsmycken, berlocker och örhängen. Här ser man djärva färgval och motiven kan ofta referera till växtlighet, havet eller naturen i stort. Båda märkena tilltalar de personer som trivs med och vill uttrycka sin personliga individualitet.
Överhuvudtaget tycker jag att det är roligt om man låter sig inspireras av alla fantastiska och innovativa smycken som tillverkas idag, av såväl kända som okända designers, och vågar gå emot föreställningen om att svenskt också måste vara stilrent och enkelt. Det finns en hel värld att upptäcka!

Som tur är visar trendspaningarna nu att det blir allt mer inne och vanligt med vågade, personliga smycken! Det blir allt vanligare att vi låter utsmycka oss och uttrycka det vi står för samt det som särskiljer oss från andra genom piercingar, halsband, klockor, ringar och till och med glasögon. Marknaden vidgas hela tiden och Sverige ligger definitivt inte på latsidan i utvecklingen. Det viktigaste enligt min mening är att man bär smycken man kan stå för, och som definierar och uttrycker något specifikt om ens person, eller skapar allmän glädje i tillvaron. Även skönhet är en dygd!

Previous Post

Next Post